Eat Plants Free of Palm

07 april 2021

The Flower Farm

Vanaf vandaag serveren wij palmolievrije margarine van The Flower Farm bij o.a. onze ontbijt en lunches.

Wist je dat palmolie wordt gebruikt in meer dan 50% van alle producten in de supermarkt? Daarom is de vraag naar palmolie vandaag al 75 miljoen ton en groeit het de komende 25 jaar door naar 264 miljoen ton (bron USDA, 2019). Dat is onwerkelijk veel.

Momenteel wordt 81% van de palmolie niet duurzaam geproduceerd. Voor deze palmolie zijn inmiddels miljoenen hectaren regenwoud in Azië systematisch afgebrand om plaats te maken voor oliepalmplantages. Het treurige is dat het ook vandaag nog gewoon in hoog tempo doorgaat. Het regenwoud is verantwoordelijk voor meer dan 80% van de biodiversiteit van onze aarde. Daarom is het zo ongelooflijk belangrijk dat we de regenwouden die er nog zijn beschermen.

Om een goed beeld te krijgen van palmolie is het belangrijk te weten dat er ook palmolie bestaat die RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) gecertificeerd is. Dat is een certificering die claimt dat er niet voor wordt ontbost. Dat is natuurlijk bemoedigend. Het probleem is dat deze RSPO al jaren zwaar wordt bekritiseerd op de vraag of hun palmolie werkelijk ontbossingsvrij is. Bovendien wordt RSPO nergens vermeld op een verpakking van een product in de supermarkt. Daardoor weet je als consument gewoon niet of je palmolie hebt gekocht waarvoor wel of heel misschien niet is ontbost. Dat maakt het voor iedereen onmogelijk om een verantwoorde, duurzame keuze te maken.

Zolang het niet duidelijk is wat voor soort palmolie er in de gewone margarine zit en er bovendien veel twijfels zijn over de waarheid van RSPO gecertificeerde palmolie, kiezen wij voor een alternatief waarvan je 100% zeker bent dat er niet voor wordt ontbost. Voor de shea boom hoeven namelijk geen plantages te worden aangelegd. Ze groeien ook niet in een regenwoudgebied. Ze groeien gewoon in het wild in de vrije natuur op de Afrikaanse savanne.

Wij zijn blij dat wij mogen bijdragen aan deze missie!

terug naar overzicht
Home Nieuws Eat Plants Free of Palm

iets voor u?

Geniet in mei van het witte goud! v.a. € 49,-

Een heerlijk 4-gangen aspergediner!

Proef het witte goud!

meer informatie