Hotel in koninklijke bossen

In 1676 kocht Prinses Albertine Agnes van Oranje-Nassau (dochter van Prins Frederik Hendrik van Oranje en kleindochter van Koning Willem I van Oranje) een buitenhuis in het huidige Oranjewoud, Paleis Oranjewoud.De komst van de koninklijke familie en de aanleg van lange lanen, singels en tuinen in barokstijl, trok veel dagjesmensen naar het mooie Oranjewoud. In 1834 werd hotel ‘Heidewoud’ door logementhouder en tuinman Johan Meijer gesticht. De familie Tjaarda nam dit hotel in 1877 over.

Familie Tjaarda

Vader Willem en zoon Andreas Tjaarda hebben veel voor de bezoekers van Oranjewoud betekend. Van de speeltuin tegenover het hotel in 1891 tot een houten uitkijktoren of ‘belvédère’ in het Tjaarda’s bos en een doolhof van 8000 beukenboompjes met een lachkabinet in het midden, om maar een paar dingen te noemen.

Mooie lommerrijke lanen en bezienswaardigheden

Oranjewoud werd door al deze initiatieven steeds aantrekkelijker voor dagjesmensen. Tjaarda zorgde bovendien voor goede public relations, met foto’s, ansichtkaarten en plattegronden, waarop attracties en wandelroutes stonden aangegeven. De heer O.J. Schreur volgde Andreas Tjaarda in 1957 op als uitbater en werd later eigenaar. Deze tijd staat nog steeds bekend om de grote feesten waarbij alles mogelijk was.

Parkhotel Tjaarda

Na Schreur zwaaide de heer Oosting de scepter. Aan deze op en top gastheer heeft Parkhotel Tjaarda haar grote naamsbekendheid mede te danken. Nieuwe arrangementen, concepten en faciliteiten werden gerealiseerd.

Onder leiding van dochter Marjan Oosting werd het oude hotel in 1995 afgebroken en vervangen door het huidige complex met twee lange vleugels. Sindsdien behoort het hotel tot de Parkhotel keten. Het luxueuze hotel met een imposante hal en trap wordt veel gebruikt als decor voor fotoreportages.

Uitbreiding en restyling hotel

Tjitte H.B. de Wolff is sinds 1998 directeur van Parkhotel Tjaarda. Onder zijn leiding is het Wellness & Spa Parkhotel Tjaarda gerealiseerd. De zalen, het restaurant “de Oranjetuin”en het Grand Café 1834 zijn uitgebreid en de eerste hotelkamers hebben een facelift gekregen.

Home Over Tjaarda Geschiedenis
Boek uw kamer